Mole spożywcze2017-12-22T00:14:21+01:00

Mole spożywcze

Mkliki (ephestia kuehniella) oraz omacnica spichrzanka (plodia interpunctella) są powszechnie znane jako mole spożywcze. Mole wykazują aktywność wieczorami i nocą. Samica przez całe życie może złożyć do 500 jaj, które przekształcają się w szkodliwe larwy.

Zamieszkują głównie szafki kuchenne, magazyny oraz miejsca przechowywania produktów takich jak: mąki, kasze, makarony, suszone warzywa i owoce, grzyby, orzechy, nasiona roślin, czekolady, słodycze, a nawet sól. Można je również znaleźć w pokarmach dla ptaków, psów, kotów oraz rybek.

Szkodniki te aktywne są przez cały rok. Nawet plastikowe opakowania nie chronią pożywienia przed ich ingerencją – larwy mogą dostać się do ich wnętrza, zanieczyszczając pokarm odchodami oraz pozostałościami po kokonie, co jest szkodliwe dla zdrowia ludzi i zwierząt.

Aby skutecznie zwalczyć szkodniki oraz zabezpieczyć produkty spożywcze, stosuj:

Proponowane produkty

  • Zastosowanie Feromonowa pułapka na mole spożywcze to bezzapachowy preparat służący do zwalczania moli spożywczych (omacnica spichrzanka oraz mkliki) w kuchniach i spiżarniach. W powierzchni klejącej pułapki zawarty jest feromon moli spożywczych, który skutecznie wabi i eliminuje szkodniki. Aby skutecznie pozbyć się moli, produkt należy stosować w sposób ciągły. Pułapkę trzeba wymienić po 3 miesiącach od jej wyłożenia lub po całkowitym zapełnieniu się powierzchni klejącej owadami. Pułapkę można przykleić do wewnętrznej strony szafki lub zawiesić wykorzystując specjalny otwór w produkcie. W zależności od ilości występujących owadów oraz ilości żywności w pomieszczeniu powinno się zastosować jedną lub więcej pułapek. Postępować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu pułapki. W opakowaniu znajdują się 2 pułapki. Nie zawiera insektycydów. Produkt bezpieczny dla ludzi i środowiska. Skuteczne działanie do 3 miesięcy.