Mole spożywcze2017-12-22T00:14:21+01:00

Mole spożywcze

Mkliki (ephestia kuehniella) oraz omacnica spichrzanka (plodia interpunctella) są powszechnie znane jako mole spożywcze. Mole wykazują aktywność wieczorami i nocą. Samica przez całe życie może złożyć do 500 jaj, które przekształcają się w szkodliwe larwy.

Zamieszkują głównie szafki kuchenne, magazyny oraz miejsca przechowywania produktów takich jak: mąki, kasze, makarony, suszone warzywa i owoce, grzyby, orzechy, nasiona roślin, czekolady, słodycze, a nawet sól. Można je również znaleźć w pokarmach dla ptaków, psów, kotów oraz rybek.

Szkodniki te aktywne są przez cały rok. Nawet plastikowe opakowania nie chronią pożywienia przed ich ingerencją – larwy mogą dostać się do ich wnętrza, zanieczyszczając pokarm odchodami oraz pozostałościami po kokonie, co jest szkodliwe dla zdrowia ludzi i zwierząt.

Aby skutecznie zwalczyć szkodniki oraz zabezpieczyć produkty spożywcze, stosuj:

Proponowane produkty

  • Zastosowanie Preparat przeznaczony do zwalczania pająków oraz owadów biegających (prusaków, karaluchów, kowali, pluskiew, pcheł, rybików cukrowych i innych owadów biegających) i latających (komarów, meszek, much i innych owadów latających o podobnej wielkości ciała i sposobie żerowania) w pomieszczeniach. Preparat działa na owady w sposób kontaktowy i żołądkowy. Pierwsze efekty działania obserwowane są już po 15 minutach od zastosowania w odniesieniu do owadów latających, a po 30 minutach od zastosowania w stosunku do owadów biegających. Skuteczność produktu utrzymuje się przez minimum 24 godziny. Sposób użycia: Pomieszczenie, w którym będzie wykonany zabieg należy odpowiednio przygotować: wynieść zwierzęta, zabezpieczyć akwaria i terraria, artykuły spożywcze oraz wszelkie przedmioty codziennego użytku. Przed użyciem wstrząsnąć. Zabieg należy przeprowadzić rozpoczynając od najdalszej części pomieszczenia, cofając się w kierunku wyjścia. Zwalczanie owadów latających: należy wykonać oprysk całej przestrzeni pomieszczenia, spryskiwać z odległości minimum 1 m od powierzchni ścian i mebli. Nie używać na tapetach. Czas oprysku pomieszczenia o kubaturze 30 m3 powinien wynosić nie więcej, niż 7-10 sekund. Zwalczanie owadów biegających: rozpylać z dala od twarzy, opryskiwać z odległości ok. 30 cm miejsca gnieżdżenia się owadów (okolice dolnych partii ścian, szpary, szczeliny, okolice przewodów CO, rur wodociągowych itp.). Czas opryskiwania powierzchni około 2 m2 powinien wynosić około 30 sek. Po skończonym zabiegu pomieszczenie pozostawić zamknięte przez 1-2 godz., po czym starannie wywietrzyć przez ok. 1 godz. Pojemność: 300 ml
  • Zastosowanie Feromonowa pułapka na mole spożywcze to bezzapachowy preparat służący do zwalczania moli spożywczych (omacnica spichrzanka oraz mkliki) w kuchniach i spiżarniach. W powierzchni klejącej pułapki zawarty jest feromon moli spożywczych, który skutecznie wabi i eliminuje szkodniki. Aby skutecznie pozbyć się moli, produkt należy stosować w sposób ciągły. Pułapkę trzeba wymienić po 3 miesiącach od jej wyłożenia lub po całkowitym zapełnieniu się powierzchni klejącej owadami. Pułapkę można przykleić do wewnętrznej strony szafki lub zawiesić wykorzystując specjalny otwór w produkcie. W zależności od ilości występujących owadów oraz ilości żywności w pomieszczeniu powinno się zastosować jedną lub więcej pułapek. Postępować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu pułapki. W opakowaniu znajdują się 2 pułapki. Nie zawiera insektycydów. Produkt bezpieczny dla ludzi i środowiska. Skuteczne działanie do 3 miesięcy.

Tytuł

Przejdź do góry